image

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > Aktuality > Vlastivědné muzeum zve na první Festival vojenských kuchyní 

Vlastivědné muzeum zve na první Festival vojenských kuchyní 



Datum konání:
31.5.2025

Vlastivědné muzeum zve na první Festival vojenských kuchyní 

 

Nádvoří Vlastivědného muzea v Olomouci se v sobotu 31. května promění ve vojenskou polní kuchyni napříč časem. První ročník Festivalu vojenských kuchyní nabídne ochutnávky jídel, která se vařila v armádách od dob antiky až po 20. století.  

 

Akce přiblíží vojenské stravování napříč staletími, od keltských oppid až po současnost. Nadšenci z celé republiky představí autentické kuchyně, dobové recepty i stolovací zvyklosti jednotlivých období. Na místě budou nabízet ochutnávky pokrmů a prezentovat uniformy, výstroj a další předměty spojené s každodenním životem vojáků.  

 

Kmen Boii pro návštěvníky nachystá ritschert, tj. obilno-luštěninovo-zeleninovo-masový eintopf, dále placky, náčelnické masové špízy, čerstvý sýr, různé druhy pomazánek a ochutnávku medoviny. Další skupina LEGIO XIII Gemina zase připraví různé druhy pomazánek, chlebové a zelné placky, masové kuličky, luštěninovou polévku, sušené maso, sýr, smaženou sóju a římské víno.   

 

Zabýváme se životem v antickém Římě, konkrétněji dobou vlády císaře Tita Flavia Vespasiana (tj. 69–79 n. l.). Snažíme se co nejvěrněji prezentovat každodenní život legionářů v táboře, při taženích, výcviku či v boji. Nebude to ale jen o válečnících, ale také o civilním životě, ženách a dětech, jež ve skupině přispívají k autentičnosti tehdejší doby. Ochutnáte pokrmy podle Apiciovy kuchařky, což je nejstarší dochovaný soubor římských receptů,“ pozval na festival organizátor Alexandr Krčka z Vlastivědného muzea v Olomouci.  

 

Šermířský spolek Šumperk zase ukáže kuchyni pozdní gotiky, v níž nebudou chybět placky na slaný i sladký způsob a polévka z vepřového kolene. Skupiny LIR 15 – Tropau a Von Macenau se zaměří na období první světové války a připraví například bramborové noky se zelím a masem, zeleninovou polévku, makovec nebo štrůdl. Klub vojenské historie Chotěbuz představí kuchyni Československé lidové armády z období přelomu 50. a 60. let, ve které se objeví kroupová polévka, bramborové polesníky, buchty a vojenský čaj. Současná armáda bude vařit guláš na nejnovější polní kuchyni. 

 

Děti i jejich rodiče se mohou těšit na workshopy z dílny Centra muzejní pedagogiky. Na našem tvořivém stanovišti budeme vyrábět vlastní pohyblivou postavičku Panáčka Vojáčka. Inspirací nám budou keltský bojovník, římský legionář, gotický rytíř, voják z 1. světové války, československý vojín i současný armádní profesionál. Také si společně postavíme město s jeho obyvateli,“ řekla Agnes Schwarzová.  

 

Festival je určen široké veřejnosti a vstup, včetně workshopů, je zdarma. Návštěvníci zaplatí pouze za jídla na jednotlivých stáncích. „Upozorňujeme, že se nejedná o běžné porce, ale o malé ochutnávky,“ zdůraznil organizátor.   

 

Akci organizuje Vlastivědné muzeum v Olomouci, které zřizuje Olomoucký kraj. Muzeum patří k největším v České republice a jeho sbírkový fond pokrývá nejen region střední Moravy, ale i širší území s přesahem do zahraničí.   

 

Více na  https://www.vmo.cz/akce/363/zveme-na-festival-vojenskych-kuchyni 

cf62ed7b-033d-4090-b1e8-009bca1cb777.jpg